150% бонус за добре дошли от 150 евро
Получете

Каква е разликата между азиатски хендикап и европейски хендикап?

Азиатски хендикап, sportnizalozi.tv

В по-голямата си част азиатският хендикап и европейският хендикап са подобни. Може да се каже, че първото по същество е вариация на второто. Като цяло, включването на хендикап като опция в спортните залози е доъплнителен пазар на залагания, който изравнява коефициентите между два несъответстващи отбора, като например дава на по-силния отбор гол недостатък, така че те трябва да спечелят с определен брой голове, за да успеят направените върху тях залози.

Вероятно първата забележителна разлика между двете е именуването. Точно както се предполага, създаването на азиатският хендикап се корени в Азия. Той произхожда от Индонезия в края на 20-ти век и е известен като „залагания на ханг ченг“. Терминът азиатски хендикап в крайна сметка е въведен от журналиста Джо Саумарес Смит през ноември 1998 г.

Азиатският хендикап сега представлява масов пазар за залагания в онлайн букмейкърските платформи по цял свят. Освен историята и наименованието, забележителната разлика между двете е наличието на равенство или липсата на такова.

 

Наличие на равенство или липсата на такова

Азиатският хендикап елиминира шанса за равенство, като по този начин позволява само два възможни изхода от спортната среща – победа или загуба. Обикновено използва неинтегрално число като резултатна линия – например +/-1.5 гола. Тъй като няма половин голове във футбола (все още), резултатът може да бъде единствено по-висок или по-нисък от маржа, което прави равенството невъзможно.

Да вземем практически пример за мач между Лудогорец (фаворит) и Ботев Пловдив (аутсайдер). Залогът за азиатски хендикап, на езика на спортните залагания, ще бъде написан по следния начин:

  • Лудогорец – 1.5 (при коефициент 1,80)
  • Ботев Пловдив + 1.5 (при коефициент 1,90)

Фаворитът Лудогорец трябва да отбележи поне два гола, за да спечели, докато аутсайдерът, в случая Ботев Пловдив, печели, при допускането на не повече от един гол. Аутсайдерът също печели, ако играта завърши наравно или с категорична победа за него.

За разлика от тях, равенството е възможно при европейския хендикап и е самостоятелен резултат. Той има трипосочен резултат и е почти като познатия ни пазар 1 × 2, с изключение на това, че има хендикап за цяло число. Това е основната разлика между азиатския и европейския хендикап.

Например:

  • Лудогорец -1 (при коефициент 1.70)
  • Равенство -1 (при коефициент 3.60)
  • Ботев Пловдив +1 (при коефициент 2.90)

Имайте предвид, че има и азиатски хендикапи с пълна линия с резултат например 0, 1, 2 и т.н. В този случай е възможно равенство. Въпреки това, когато то се случи, залогът се счита за като „Push Залог“ (Избутан) и сумата на първоначалният ви залог ще ви бъде върната от букмейкъра.

 

Използване на азиатски хендикап във футбола и в другите спортове

Поставянето на хендикап залози, били те азиатски или европейски, е забележимо в различни спортове, включително футбол, тенис и американски футбол, където по-добри отбори често се изправят срещу по-слаби в началото на сезона. В НФЛ, професионалната лига по американски футбол в САЩ, това е по-известно като спред залагане. Азиатският хендикап обаче е специфичен за футбола.

 

Кой хендикап метод е за предпочитане?

Основната разлика между европейски хендикап и азиатски хендикап е, че няма възможност за равенство при азиатския, което позволява само два изходни варианти. Статистически един от два шанса (50% шанс за печалба) е по-добър от един на всеки три (33.33% шанс за печалба), така че азиатският хендикап от технична гледна точка е по-сигурен пазр за поставяне на залог. Освен това предлага повече доста по-високи коефициенти, ако се залага на по-силния отбор.

Недостатъкът би бил, че отнема повече време за разбиране на резултатите и механизмите за изплащане на Азиатски хендикап в сравнение с Европейския. За щастие можете да прибягвате до онлайн калкулатор за залагане на азиатски хендикап, ако изберете да се доверите този пазар и да го използвате за вашите бъдещи залози!

 

Прочетете още

Азиатски хендикап в спортните залагания
Калкулатор за азиатски хендикап
Какво означава 0.0 азиатски хендикап?
Какво означава + 0.25 / – 0.25 азиатски хендикап?
Какво означава + 0.5 / – 0.5 азиатски хендикап?
Какво означава + 0.75 / – 0.75 азиатски хендикап?
Какво означава + 1 / – 1 азиатски хендикап?
Какво означава + 1.25 / – 1.25 азиатски хендикап?
Какво означава + 1.5 / – 1.5 азиатски хендикап?
Какво означава + 1.75 / – 1.75 азиатски хендикап?
Какво означава + 2 / – 2 азиатски хендикап?
Какво означава + 2.25 / – 2.25 азиатски хендикап?
Какво означава + 2.5 / – 2.5 азиатски хендикап?

Автор
Илиян Стефанов
Здравейте, казвам се Илиян и разполагам с приблизително 4 години опит в писането на статии в сферата на хазарта и спорта. Любител съм на хазарта и обичам тръпката, която носи, особено умния хазарт! На ваше разположение съм, за да ви помогна да научите всичко свързано с тази ниша и да можете да правите минимално рискови залози!
Рейтинг на статията
5/5
1 вот