100% бонус за добре дошли
Получете

Как да залагаме на футбол

Футбол, sportnizalozi.tv

Трудно е да се намери някой, който да не е съгласен, че футболът е най-популярният спорт в света. Футбол се играе на всички континенти и е практически невъзможно да се намери човек, който да не го познава и да няма представа за какво става въпрос. За любителите на футболните залагания голямата слава на любимия им спорт предлага изключително много възможности. Именно за футбола, букмейкърите предлагат най-разнообразни видове залози, с безкрайни пазари, варианти и събития, на които да поставите залог.

Освен това футболните коефициенти често имат по-малки комисионни и могат да се залагат много по-големи суми, отколкото при другите спортове. В  днешната статия ще ви споделим всичко, което трябва да знаете, за да залагате правилно и възможно най-доходоносно на футбол.

Какви видове футболни залози съществуват?

Основните залози във футбола са на краен резултат, хендикап, общ и точен резултат. Но това не е всичко. Например за финала на Европейското футболно първенство между Англия и Италия букмейкърите предлагаха повече от 400 различни пазара за залагане.

Краен резултат

Под краен резултат имаме предвид в коя ситуация приключва мачът. Резултатите могат да бъдат единични или двойни шансове. Ако се върнем към мача от европейското първенство между Англия и Италия, възможните единични резултати са следните (тук говорим за редовно време):

 • 1 – Победа на Англия;
 • Х – Равенство;
 • 2 – победа на Италия;

Опцията за двоен шанс включвате следните 3 развоя на събитията:

 • 1 Х – Победа за Англия или Равенство;
 • 2 Х – Победа за Италия или Равенство;
 • 1 2 – Англия или Италия побеждават – елиминира се опцията за равенство;

Имайте предвид, че при залозите с двоен шанс коефициентите обикновено са много ниски, особено ако говорим за залог от типа „1 2“. Ето защо в повечето случаи залагащите предпочитат залозите с единичен шанс. Що се отнася до елиминационните мачове, тоест тези, които след равенството имат продължения и, ако е необходимо, серия от дузпи, тук залогът за победител от целия мач също е наличен, но той естествено ще бъде по-нисък. Ако за победа на Италия във финала в нормално време се предлага коефициент 3.10, за победа на Италия от целия мач (продължения и дузпи, ако има, вкл.) предлаганият коефициент е в размер на 2.10.

Хендикап футболни залози

Под хендикап имаме предвид възможността да се открие възможната голова разлика в даден мач или по-точно да се опитаме да отгатнем с кое предимство или недостатък ще завърши мачът. Хендикапът може да бъде положителен или отрицателен. В първия случай, за да спечелим, е важно нашият отбор да не губи с повече голове от избрания хендикап. Във втория случай, че головата разлика, с която нашият отбор печели, е по-голяма от хендикапа, на който залагаме.

Ето и един пример, за да онагледим нещата: В английската лига Манчестър Сити и Фулъм се изправят един срещу друг. Коефициентът на Сити към победа е твърде нисък, така че фенът гледа на залозите включени за хендикап пазарите. Накрая той избира залога „Ман Сити Хендикап (- 2.5)”. Това означава, че клубът от Манчестър трябва да победи опонента си с голова разлика, по-голяма от 2.5, тоест 3 или повече гола. Срещата завършва с победа на Сити с краен резултат 4 – 0. Погледнато през хендикап погледа, крайният резултат е 1.5 – 0, следователно залогът спечели.

Ето и един ответен пример: Да видим обратната ситуация. Залагащият е сигурен, че във втория мач от сезона Фулъм, въпреки нивото си, ще се бие срещу Сити и ще загубят, но не с разлика по-голяма от два гола. Ето защо той избира да постави залог на пазара „Фулъм Хендикап (+ 1.5)”. Преди такъв залог отборът не може да изостава от съперника си с разлика, по-голяма от посочената в хендикапа. Това означава, че Фулъм би изплатил на потребителя победа, равенство или загуба с разлика от един гол. Фулъм обаче губи този път с краен резултат 1 – 3. Разликата е два гола, или погледнато през хендикапа, крайният резултат е 2.5 – 3. Загубен залог.

Обща сума | ПОД – НАД залози

Общата сума е броят на голове, които ще бъдат отбелязани в мача. Във футбола обикновено се ползват  показатели за общи суми от рода на 1.5 и 2.5 и залагащият трябва да познае дали ще бъдат отбелязани повече или по-малко голове от общия брой. В залозите на лигата също е нормално да виждате по-високи цифри като 3.5, 4.5, а понякога дори 5.5. Например, залогът „Общо повече от 3.5 гола“ за всяка игра, в която са отбелязани поне четири гола, ще бъде печеливш. По-малко от това ще бъде равносилно на загубата на залога.

Индикаторите 1.5, 2.5 и т.н. предполагат само два възможни варианта: или залогът е спечелен, или загубен. Но в допълнение към тях има и точни суми: 1, 2, 3 и т.н. В залога на пазар „Общо повече от 3 гола“ всеки резултат с 4 или повече голове (5 – 0; 3 – 2) ще бъде валиден, за да го спечели, но ако получат по-малко от 3 (0 – 2), то той ще бъде губеш залог. Ако бъдат отбелязани точно три гола (3 – 0; 2 – 1), тогава залогът се счита за невалиден (Push) и парите се връщат.

Има както общи, така и индивидуални залози за този пазар. В първия случай се прави препратка към броя голове, които ще бъдат отбелязани в мача, а във втория случай на головете на конкретен отбор.

Точен резултат

При залози за точния резултат от мача, както може би предполагате, трябва да познаем точния резултат на маркера в края на мача. Познаването на точния резултат обикновено е доста трудно, но коефициентите за този тип залог са доста атрактивни, което е и една от причините този тип пазари да е сред най-популярните.

В допълнение към споменатите по-горе варианти, във футбола има много различни събития за залагане: кога или кой ще вкара първия или последния гол, дали ще се случи определено събитие (изгонване, дузпа, червен картон, конкретен отбор ще отбележи или получи гол и т.н.) и т.н. Вариантите са изключително много на брой и всичко зависи единствено от времето, което сте готови да отделите за анализа на дадена игра.

Какви фактори трябва да вземем предвид, преди да поставим нашите футболни залози?

Футболът е комплексен спорт, при който мнозина фактори оказват непрекъснато влияние над евентуалния развой на играта. В следващите няколко параграфа ще ви запознаем с 5-те най-важни фактора, на които си струва да обърнете внимание, когато правите футболни залози, започвайки от:

 1. Предишните резултати на двата отбора. 

Състоянието на отборите носи изключително голяма тежест: някои започват новия сезон трудно, други в средата на сезона застояват, а някои играят най-добрите си мачове в края на сезона. Важно е да видите как са играли отборите в последните си мачове и да се опитате да получите информация за текущото състояние на всеки един от тях.

 1. Резултатите от предишните срещи между тези отбори. 

Изненадващо е, но дори в елитните футболни лиги съществува концепцията за тежък съперник. За някои отбори в средата или в долната част на класациите е въпрос на принципи да победят определен отбор, с който не са в много добри отношения.

 1. Предполагаем състав / треньори. 

Важен елемент от анализа е съставът на отбора: Здрави ли са всички играчи? Могат ли да играят? Какво е положението в отбора? Може би наскоро се е присъединил нов играч, който може да бъде решаващ в изхода на следващия им мач. Треньорите също от значение. Може би наскоро е билл уволнен треньора на някой от клубовете, на който искате да поставите залог. Това също влияе, така че не бива да бъде подминавано ей така.

 1. Къде и при какви условия ще се проведе мачът.

Има отбори, които играят по-добре у дома с подкрепата на своите фенове. Други предпочитат да играят навън и да хванат местните на контраатака. Статистиката у дома / далече (гости) е публична и е нещо, което трябва да имате предвид определено преди да направите своите залози.

 1. Мотивация.

Ясно е, че в професионалните мачове не бива да използваме думата мотивация, но ситуации има всякакви. Например, ако Ливърпул играе във Висшата лига, когато се опитва да получи място в Шампионска лига, и Шефилд, който вече е изключен от Висшата лига, тогава първият ще има много повече мотивация, защото играе в Шампионска лига. Лигата не е само престиж, а десетки, а понякога и стотици милиони евро за участие в нея.

В обобщение можем да кажем, че възможностите и разновидностите на пазарите за залагане на футбол са практически неограничени. Остава само да анализирате цялата налична информация и да изберете най-вероятния залог, който смятате, че ще се случи.

Рейтинг на статията
-/5
0 вота
100% бонус за добре дошли! ЗЛАГАЙТЕ
100% бонус за добре дошли!
ЗАЛАГАЙТЕ