150% бонус за добре дошли от 150 евро
Получете

ПОД / НАД залози в баскетбола

ПОД / НАД, sportnizalozi.tv

Баскетболът е коренно различен спорт от футбола или хокея по отношение на очакваното представяне. Дори ако стане краен резултат 0 – 0 в мач между Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити, то той няма да изненада никого. Същото вважно и за резултат от 3 – 1 в хокея, който се счита за доста често срещан. Е, в баскетбола, в зависимост от нивото на играта, офанзивввата на отбора може да даде резултат от няколко точни изстрела за минута. Един отбор може да направи 30 – 40 атаки в една игра и така крайният резултат от мача може да се променя при всяка изминала минута.

Обща предпоставка е, че ефективната атака в една четвърт може да отбележи повече от 20 точки, което означава повече от 80 за цял мач. Това може да е вярно и в обратната посока – отбор с добра защита допуска по-малко от 20 точки за една четвърт и съответно по-малко от 80 точки в мач. Ето защо общият брой отбелязани точки в европейските мачове често е около 160. Но тъй като това не винаги е така, букмейкърите постоянно следят и анализират резултатите и статистиката на отборите и задават различен сбор, който може да се увеличава или намалява в зависимост от последните статитиски на тимовете.

Да видим пример. В литовския град Каунас се провежда квалификационен турнир за Олимпийските игри в Токио, където на финала домакините ще се срещнат с националния отбор на Словения. Потребител решава да постави залог на пазара „Общо над 170.5 точки“, като вижда атакуващия потенциал на Лука Дончич – словенския лидер и упоритата съпротива на домакините едновременно. Мачът завършва с победа за Словения с краен резултат 95 – 86. Дончич е отбелязал общо 31 точки, а общият сбор от точките на двата отбора възлиза на 181. И така, залогът е спечелен.

 

Различни фактори при ПОД / НАД залозите за баскетбол

Друга предпоставка е, че мачовете при жените са по-малко ефективни поради различни причини, сред които по-ниска скорост, което естествено води до по-ниска интензивност на играта. Има и по-ниска конкуренция за място в отборите, така че играчите не винаги са от най-високо ниво. Друга не толкова очевидна причина е намаленият интерес на феновете. Когато има много хора на трибуните, те тласкат отбора напред и до известна степен влияят на крайния резултат от мача, най-вече в полза на нападението. И разбира се, тактиката на треньора винаги е едно от най-влиятелните неща в един отбор. Това са само малка част от различните фактори, които могат да окажат влияние на ПОД / НАД пазара.

Нека разгледаме още един пример. Обикновен потребител прави залог на пазара „Общ мач над 120.5 точки“ на финала на Европейското първенство между Франция и Сърбия. Мачът завършва с победа на Сърбия с краен резултат 63 – 54 и общо 117 отбелязани точки в целия мач. И така, залогът е загубен.

 

Какво се случва в НБА?

Много различна от всички останали баскетболни лиги е Националната баскетболна асоциация (НБА). НБА е лидерът в света на баскетбола във всички отношения, независимо дали по отношение на заплатите, броя на играещите звезди, интереса на зрителите, наличността на излъчване и т.н. Най-често срещаната пазарна линия в Европа, „Общо над 160.5 точки“ ще бъде надмината в НБА в 95% от случаите. Има няколко причини за това, като първата и най-важна е продължителността на играта. В Европа всяка четвърт продължава 10 минути, а целият мач 40.

В Америка обаче всяка четвърт продължава 12 минути, а целият мач продължава 48 минути, което означава, че отборите имат още 8 допълнителни минути за игра. Разделяйки 8-те минути на времето за една атака – което е 24 секунди – става ясно, че отборите ще имат на разположение още 20 атаки. Сега, ако само половината от тях излязат с по две точки, това означава, че крайният резултат ще бъде с 20 точки повече.

В НБА отборите като цяло са по-агресивни и имат заучена философия на „атакуване“, докато рядко мислят за защита. Това се дължи на факта, че НБА включва голям брой звездни играчи, а също и поради значителното внимание, което се отделя на статистиката за атака. Зрителите очакват да видят как най-добрите играчи в света отбелязват, вместо да ги гледат как играят в защита. Офанзивните рекорди се поставят най-често в НБА – както индивидуално, така и за отбори.

Освен това през последните няколко години атакуването в лигата се промени драстично. Вече сме свидетели на много играчи, които тренират, за да усъвършенстват уменията си в изпълнение на далечни удари. Това със сигурност се отразява на броя отбелязани точки в една игра, тъй като извършването на 30 атаки с удари за две точки е доста различно от изпълнението на дори половината от тях с далечни удари, повишавайки по този начин и ефективността на играта.

Да видим пример. Залагащ, който не е много запознат със спецификата на НБА, намира атрактивен залог за пазара „Общо под 220.5 точки“ в срещата между Бъкс и Сънс. Следователно той решава да постави залог, а крайният резултат от мача е 118 – 105 в ползла на Сънс. Това означава, че са отбелязани общо 223 точки, което определя залога като загубен.

 

Разновидности на общите залози в баскетбола

Други популярни залози в баскетбола са залозите на суми от конкретни четвъртини или на половините от играта. Има букмейкъри, които предлагат не само залози за резултати за пазарните стойности приу по-високи или по-ниски резултати от даден индикатор, но и за общ резултат, който може да бъде четно или нечетно число.

Да видим пример. В същата игра на финалите на НБА между Бъкс и Сънс, залагащият намира два залога с еднакви коефициенти. „Общите точки за първата четвъртина да е четно число“ и „Общите точки за първата четвъртина да е нечетно число“ с коефициент 1.90. След като разгледа опциите, потребителят решава да постави залаог на пазара „Общите точки за първата четвъртина да е четно число“. В края на първите 12 минути от играта, резултатът е 30 – 26. Общият брой е 56, което е четно число, така че потребителят печели своя залог!

 

Прочетете още

Какво представляват ПОД / НАД залозите?
ПОД / НАД залози във футбола
ПОД / НАД залози в хокея
ПОД / НАД залози в тениса
Как да залагаме на баскетбол

Автор
Илиян Стефанов
Здравейте, казвам се Илиян и разполагам с приблизително 4 години опит в писането на статии в сферата на хазарта и спорта. Любител съм на хазарта и обичам тръпката, която носи, особено умния хазарт! На ваше разположение съм, за да ви помогна да научите всичко свързано с тази ниша и да можете да правите минимално рискови залози!
Рейтинг на статията
5/5
1 вот