150% бонус за добре дошли от 150 евро
Получете

Коефициенти за залог

Kоефициенти, sportnizalozi.tv

Първото нещо, което трябва да разберете при спортните залагания, са коефициентите. Казано на кратко, те обикновено показват коефициента на умножение (потенциално изплащане) и шансовете за печалба.

Масата от тези коефициенти, разбъркани в спортен онлайн букмейкър, може да бъде доста объркващ, но в реалността, наистина не са толкова трудни за разбиране. В тази статия ще разгледате пълно ръководство за разбиране на коефициентите, как да ги използвате за залог и каква е вероятността, спрямо коефициентите. Искате да разберете повече? Прочетете нашата статия до края в такъв случай!

 

Какви представляват коефициентите за залагане?

Коефициентите за залагане представляват съотношението на сумата, „заложена“ от онлайн букмейкъра, към залога на потребителя. Например, коефициент 3.00 показва, че онлайн спортния букмейкър залага 3 пъти повече от сумата на залагащия, тъй като смята, че залогът на потребителят има минимален шанс да се случи.

Сега въпросът е какво информират тези предписани шансове? Това може да бъде стеснено до вероятност. Когато става въпрос за прогнозиране на резултата от определено събитие, вероятността е преобладаващият фактор.

Например, има шест възможни изхода при хвърляне на зар и всеки от тях идва с шанс от 16.67% ( 1/6-та ) да се случи. При залагането на спортни събития обаче вероятността зависи от няколко други фактора.

 

Използване на коефициентите за залагане за изчисляване на вероятността

В някои случаи коефициентите са представени с дробни числа, например 4/10. С дробни коефициенти залагащите могат да определят колко вероятно е дадено събитие да се случи.

Нека вземем дробния коефициент показан като 9/1. Вероятността това да се случи също може да бъде представена с 1/(9 + 1) = 0.10. С други думи, има 10% шанс този резултат да се случи.

Тази вероятност в проценти представлява само теоретично твърдение за шансовете. Повечето онлайн букмейкъри предлагат коефициентите в десетичен или дробен формат. В десетичния формат коефициентът може лесно да се преобразува във вероятност.

Например, вероятността да спечелите игра с коефициент 9.00 е 1/9 * 100 = 11.11%

 

Използване на коефициенти за залагане за изчисляване на печалби

Коефициентите за залагане също показват колко могат да спечелят залагащите от даден залог. Да вземем например отново дробен коефициент от вида 9/1. Тук печалбата става 9 лева за всеки 1 лев, който заложите. 1/4 означава, че ще спечелите 1 лев за всеки 4 лева, които заложите.

Що се отнася до десетичните коефициенти, формулата за изчисляване на вашите печалби е равна на ( коефициенти * залог ) – залог.

Така че, ако коефициентът е 1.25, а вашият залог е 10 лева, ти потенциалната ви печалба се равнява на ( 1.25 x 10 лева ) – 10 лева = 2.50 лева

 

Десетични коефициенти спрямо дробни коефициенти

И десетичният, и дробният формат на коефициентите за залог имат своите плюсове и минуси. Но като цяло има тенденция към предимно използване на десетичните коефициенти. От една страна, десетичните единици са по-лесни за разбиране.

Освен това десетичните коефициенти предоставят повече информация. Десетичните коефициенти представляват печалбата и върнатия залог. Освен това този тип формат улеснява плавността на коефициентите в случаите, в които букмейкърът трябва да промени коефициентите на игра.

С десетичните коефициенти е лесно да се осъществят промени, за разлика от дробния формат, който би довел до създаването на големи и трудни за разбиране дроби. Обикновено те са твърде тромави за лесно разбиране и изчисляване.

Дробните коефициенти все още са често срещани в онлайн спортните залагания в Обединеното кралство, но сега има по-голямо предпочитание към десетичните коефициенти, като няма български букмейкър, който да не предлага коефициенти в десетичен формат.

Друг формат за показване на коефициенти е цената на Moneyline, но той е популярен главно в Америка и представлява сумата, която ще спечелите, на база залог от 100 долара.

 

Заключение

Коефициентите за спортни залози показват вероятността за спечелване на залог и помагат на залагащите да разберат потенциалната печалба или изплащане, които могат да вземат от своя залог. Следователно тези коефициенти трябва да бъдат възможно най-прости за разбиране, така че залагащите да могат да ги прочетат и разберат само с един поглед. За щастие, всички онлайн спортни букмейкъри за залог позволяват различни формати на коефициенти за залагане, в случай, че не сте фен на десетичните единици.

Автор
Илиян Стефанов
Здравейте, казвам се Илиян и разполагам с приблизително 4 години опит в писането на статии в сферата на хазарта и спорта. Любител съм на хазарта и обичам тръпката, която носи, особено умния хазарт! На ваше разположение съм, за да ви помогна да научите всичко свързано с тази ниша и да можете да правите минимално рискови залози!
Рейтинг на статията
5/5
1 вот