150% бонус за добре дошли от 150 евро
Получете

Какво е европейски хендикап?

Европейски Хендикап, sportnizalozi.tv

Азиатският хендикап се радва на главния дял в световните хендикап залагания, тъй като това е по-популярният начин да се опитате да изравните възможностите за победа на двата отбора. Това обаче не е единственият хендикап пазар, на който можете да поставите залог. Всъщност европейският хендикап е доста по-стар от азиатския хендикап, използван от базираните в Европа онлайн букмейкъри много преди азиатският метод да стане популярен.

Тази статия ще ви помогне да разберете напълно функцията на европейския хендикап и разбира се ще посочи разликите между европейски хендикап и азиатски хендикап, така че да ви бъде по-лесно да изберете най-добрия от двата пазара за залози, който смятате, че ще увеличи шансовете ви за печалба.

 

Как работи европейският хендикап?

Европейският хендикап е основно 3-посочен залог, подобен на пазар за залог на резултат от мач 1 X 2. Ето защо се среща и като “Единичен хендикап” или “3-линеен хендикап”. Във всеки мач със значителна разлика в силата между двата отбора се поставя хендикап линия, в полза на аутсайдера, за да се затрудни фаворитът да спечели залога.

Засега функцията е същата с азиатския хендикап. Ето съществената разлика: Европейският хендикап (съкратено EH) винаги е цяло число, което означава, че може да се съпостави с голова разлика. Докато азиатският хендикап най-често се среща под формата на -1.5, -2.5 или дори -0.25 гола, европейският хендикап винаги е с цял показател, например -1, -2, -3 и т.н.

Тъй като в азиатския хендикап основната цел е да се отървете от възможността за равенство (с нецелочислен хендикап можете действително да спечелите или загубите залога), европейският хендикап всъщност има резултат „равен“. Което, разбира се, не е реалното равенство на играта, а „изравняване“ на специфичния хендикап, зададен от онлайн букмейкъра. Поради тази прична се нарича и 3-линеен хендикап, защото може да доведе до 3 развоя, подобно на 1 Х 2 пазара.

 

Пример за европейски хендикап

Германският национален отбор по футбол играе у дома срещу Андора и има почти 100% шанс да спечели мача. Коефициентът за залог 1X2 за победа на Германия не трябва да надвишава 1.10, което би довело до никаква печалба. Европейският хендикап е в полза на аутсайдерите Андора с редица добавени голове (обикновено 2 или 3), които Германия трябва да преодолее, за да се счита за победител. Това прави залозите на този мач далеч по-интересни, тъй като е по-трудно да се предвиди правилно точният изход от мача. Естествено, по този начин и коефициентите драстично се променят!

Независимо от крайния резултат, ако европейският хендикап е заложен на +3 гола в полза на Андора, Германия се счита за победител само ако спечели с четири или повече гола преднина. Съответно, който подкрепя Андора, ще спечели залога, дори и националите на Андора да загубят мачът с голова разлика под 2. Мачът се счита за равен, ако Германия изравни хендикапа на EH и спечели с ТОЧНО 3 гола.

 

Обяснение на структурата на европейския хендикап

Европейските залози на хендикап обикновено изглеждат така:

 • Отбор А (-2)
 • Равенство (-2)
 • Отбор Б (+2)

Какво означава това? Нека разгледаме по-отблизо:

 • Отбор А (-2): Ако заложите за тази опция, печелите, когато въпросният отбор спечели с три или повече гола преднина.
 • Равенство (-2): В този случай печелите, ако фаворитът на мача спечели с точно два гола преднина.
 • Отбор B (+2): Последната опция е в полза на аутсайдера в мача. Вашият залог ще се счита за печеливш, ако вашият подкрепен отбор или спечели мача, получи равенство или дори загуби с един гол.

 

Разлика при получаване на равенство

Вече споменахме, че основната разлика между европейския и азиатския хендикап е наличието на равен резултат при европейския хендикап. Това не е 100% правилно: „Правилната формулировка е „липсата на ПЕЧЕЛИВШ резултат при равенство“, тъй като в азиатския хендикап също има хендикапи с цели числа. Но има огромна разлика.

Когато направите залог на пазар на азиатски хендикап -1, ако фаворитът спечели с един гол, вие ще получите парите си обратно, тъй като залогът се счита за „невалиден/върнат“. Нито печелите, нито губите.

От друга страна, ако направите залог на пазарна линия -1 за европейски хендикап и вашият отбор спечели с един гол, тогава вие ще загубите своя залог. Това е така, защото при залозите на европейски хендикап не можете да си върнете залога. Единственият начин, по който бихте могли да спечелите този залог, би бил, ако сте направили залог за равенство, при който очаквате победа с един гол от страна фаворита. Тази опция не съществува в азиатския хендикап, като се има предвид, че това е двупосочен залог.

 

Кога да залагате на Европейски хендикап?

Ако решите да залагате на европейски хендикап, трябва да знаете, че поемате много по-висок риск, отколкото при залагането на пазара 1X2. Истината е, че коефициентите на EH се намират лесно, тъй като са налични в почти всеки онлайн букмейкър на пазара (Азиатските хендикапи са изключително популярни, но не се предлагат от всички български букмейкъри).

Ако предпочитаната от вас стратегия за залог включва подкрепа на по-силни отбори за победа, обикновено като домакини, определено трябва да разгледате по-отблизо европейските хендикапи. Можете да спечелите солидна печалба, ако откриете мачове, в които се очаква отборът домакин да спечели с повече от един гол. Разликата в коефициентите може да бъде огромна, тъй като коефициентът 1.25 за фаворит може да бъде заменен с коефициент 1.60 – 1.70 за победа на същия отбор с два или повече гола недостатък. Това определено може да промени вашия банкрол.

Недостатъците на този пазар за залози са почти същите като при азиатския хендикап. В повечето случаи правите залог, разчитайки само на мотивацията на отбора, тъй като отборът може да не настоява за втори гол, ако смята, че със сигурност е спечелил мача.

 

За какво да следите, ако залагате на европейски хендикап?

Ето няколко фактора и съвета, които да следвате, преди да направите залог за европейски хендикап:

 • Актуална форма на отборите: фаворитът е имал лесни победи или се разминавал на косъм? Аутсайдерът играл ли добре в последните мачове като гост или е губил срещите с повече от един гол?
 • Мачове домакин/гост: Техните текущи записи показват значително поведение за стила на игра на отборите както като гости, така и като домакини, с което трябва да сте наясно, преди да заложите.
 • Време/терен: В случай на дъжд терена става по-тежък и за фаворитът е по-трудно да преодолее заложената хендикап линия.
 • Мотивация за мача: Мотивиран ли е фаворитът да спечели с повече от един гол или по-скоро се очаква да станем свидетели на скучно равенство, тъй като нищо не се влияе от крайния резултат?
 • Клубни отношения: Враждебни отношения ли имат двата клуба или са по-скоро приятелски отбори? В случай на приятелска публика трябва да се избягват големи разлики в головете.

 

Стратегии при използването на европейски хендикап

Използването на Европейския хендикап всъщност се опитва да увеличи предлаганите коефициенти за определени залози от страна на фаворита. Въпреки това, всички мачове със значителна разлика в коефициентите не са еднакви. Трябва да се съсредоточите върху конкретни типове съвпадения, като например:

 • Когато има несъмнено огромна разлика в силите между фаворит и аутсайдер, което означава, че фаворитът няма да срещне трудности да вкара много и последователни голове.
 • Когато отборът фаворит има силен опит в офанзивата, наред с трудността на аутсайдера да запази чиста мрежа.
 • Когато отбор, който се смята за фаворит, идва от шокиращ резултат (поражение от по-нисък опонент миналата седмица, унизително елиминиране от купата в средата на седмицата или огромно поражение на международно състезание) и е наистина мотивиран да отвърне на удара.
 • В случай че решите да окажете подкрепа за аутсайдера, оглеждайте се внимателно за мачове, в които фаворитът е изправен пред значителни проблеми с контузия/капсуване или има реални проблеми с треньора и връзката му с играчите.

 

Мотивацията е ключова

В споменатия по-горе пример за Германия срещу Андора, победа с един или два гола ще даде на Германия трите точки, от които се нуждаят. Те няма да спечелят нищо, ако отбележат повече голове, което в перспектива носи допълнителен риск за обикновения залагащ, особено при огромни хендикапи. Няма нищо по-разочароващо от това да гледате как силен отбор забавя темпото си и решава да не настоява за нов гол, тъй като са си осигурили победа. Е, помнете, че тяхната победа не значи, че и нашият залог е печеливш!

Трябва също така да бъдете по-внимателни относно оценките на коефициентите и дефинирането на значението на „полезен залог“. Коефициентите за европейски хендикап винаги са по-добри от обикновените коефициенти за пазара 1X2, което може да ви подведе много лесно и да се увлечете по пазара, вместо да направите внимателна и преценена оценка на ситуацията.

 

Търсене на по-добри коефициенти

Европейският хендикап се предлага като алтернативен пазар за залагане във все по-голям брой мачове, дори сред тимове, които теоретично имат еднакви шансове за победа. В този случай EH не се използва за балансиране на разликата в силата, а за да даде по-примамливи коефициенти на бъдещия фаворит. Да кажем, че дербито между Барселона и Реал Мадрид е насрочено на неутрално място. Ако няма значителни контузии, коефициентите би следвало да са приблизително еднакви и за двата отбора.

Онлайн букмейкърите ще предложат европейски хендикап коефициенти за този мач, само че този път линиите за преодоляване на хендикапа ще са много по-високи. Например, ако победа на Барселона се предлага при коефициент 2.20 при залог 1X2, при Европейски хендикап -1 коефициентът за тяхната печалба ще бъде над 3.50. В този случай европейският хендикап се препоръчва, когато сме положителни за победата на отбора и бихме искали да изберем по-добри коефициенти, със съответен завишен риск.

 

Европейски хендикап в другите спортове

Европейски хендикап се среща и в други спортове освен футбола, като неговата същност остава същата. В баскетболните залози, например, съществува хендикап спрямо точки, който също включва равенство. За да спечели залог за равенство, фаворитът трябва още веднъж да изравни споменатия хендикап. Можем да го намерим и при залозите на тенис (в геймовете или дори разликата в сетовете), в различни отборни спортове като волейбол, хандбал и водна топка или дори индивидуални спортове като дартс и снукър. Някои български онлайн букмейкъри предлагат опция за европейски хендикап дори в американски спортове, като бейзбол или американски футбол.

 

Заключение

Повечето опитни комарджии се позовават на пазара Европейски хендикап, опитвайки се да се възползват от разликата, предствляваща залога за „Равенство“. Това означава, че те залагат на фаворита да покрие точния брой голове, определен от линията на хендикапа (т.е. в случай на 1 гол хендикап, фаворитът да спечели с един гол). Това е залог с висок риск, тъй като играчът всъщност търси ограничен набор от резултати, за да спечели, но предлаганите коефициенти наистина заслужават да изпробвате залога поне веднъж!

Автор
Илиян Стефанов
Здравейте, казвам се Илиян и разполагам с приблизително 4 години опит в писането на статии в сферата на хазарта и спорта. Любител съм на хазарта и обичам тръпката, която носи, особено умния хазарт! На ваше разположение съм, за да ви помогна да научите всичко свързано с тази ниша и да можете да правите минимално рискови залози!
Рейтинг на статията
5/5
1 вот