100% бонус за добре дошли
Получете

Как да залагаме на тенис

Тенис, sportnizalozi.tv

Тенисът е вторият най-популярен спорт за залагания след футбола, според данните на редица букмейкъри, които го потвърждават. Много причини допринасят за това, но най-важната е динамичният характер на спорта. Във футбола може да се наложи да чакате за гол много дълго време. И докато в крайна сметка може да се борите за един, отборите просто си подават топката наоколо, чакайки евентуална възможност, която може и да не се появи. Това не може да се случи в тениса, тъй като има минимални показатели (един от които е, че играчите трябва да спечелят шест или седем гейма, за да спечелят сет), благодарение на които спортът е много по-интересен и динамичен. Освен това, поради споменатата динамика на самата игра, залаганията на живо в тениса също са много популярни – главно заради бързо променящата се схема във всеки един момент от даден мач.

По време на големи турнири букмейкърите всъщност приемат повече залози на тенис, отколкото на футбол, факт, който ясно показва безпрецедентния успех на спорта. Най-общо казано, залаганията на тенис не се различават много от залозите на отборни спортове като футбол, баскетбол, хокей и т.н., но има някои специфични характеристики, които трябва да вземете предвид.

Специфики на тенис залозите

Позитиви

Освен динамичния характер на тениса, друго важно предимство на този спорт е, че предлага страхотни възможности за анализ. Във футбола трябва да изучавате физическата форма, формата и морала на цял отбор – което означава да изучавате поне 11 играчи – но в тениса това се отнася само за един играч. 

Общата предпоставка е, че играчите достигат своята пикова форма почти на всеки три до четири седмици и след това има спад в нея. Освен това в тениса има много завръщания и голям брой изиграни мачове всяка седмица, което улеснява всеки да намери игра, която харесва – независимо дали това се отнася до елитен турнир със световните тенис лидери или състезание с тенисисти от по-ниско ниво.

Негативи

Но има и някои недостатъци на тениса, които са предимно на повърхността. Първо, това е несигурността на продължителността на мача – никой не знае колко дълго ще продължи даден мач. Тази зависимост е и пряко свързана с метеорологичните условия. Ако планирате да следвате стратегия за поставяне на голям брой залози един след друг и изтегляне на печалбите, тогава тенисът вероятно ще попречи на тази ваша стратегия. Дори плановете на тенисистите могат да бъдат съсипани от дъжд и играта на очевидния фаворит веднага след дъжда може да се промени, не непременно към по-добро. 

Важно е да запомните, че в тениса – за разлика от отборните спортове, където загубата на играч може да остане незабелязана – оттеглянето на играча от мач поради нараняване, в същото време се счита за поражение и в този случай не се връщат залози.

Какви видове тенис залози съществуват?

Основните залози са за тенис са под формата на няколко вида – залози за изход, хендикап и общи суми. Разбира се, доста популярна опция за залог е крайният резултат от мача по сетове и в тениса, като някои букмейкъри ограничават офертите си до тях, докато други предоставят по-разширени линии, за да привлекат нови клиенти.

Залози за изход

Залозите за изхода в тениса са ограничени до две позиции – W1 и W2, където W1 е победата за първия играч, а W2 е победа за втория играч. Концепцията за равенство не се прилага в тениса, особено защото мачовете не се играят в рамките на определено време, а докато не се постигне определен резултат – тоест 6 или 7 спечелени гейма. Ето поради тази причина, залозите за изход са доста популярна опция, особено поради своята простота.

Хендикап залози

В тениса има два вида хендикап – за сетове и за геймове. В първия случай това е свързано с разликата в крайния резултат на мача (3 – 2, 3 – 1 или 3 – 0 за мъже), докато във втория случай е свързано с разликата в броя на спечелените геймове. Особеното при тениса е, че играчът, който печели повечето игри, не е непременно победител в мача. Хендикапът в тениса има същите правила като във всички други спортове – може да бъде положителен или отрицателен. Положителният хендикап означава, че тенисистът ще трябва да загуби в броя на сетовете или геймовете с разлика, не по-голяма от предвидената от хендикап линията, докато отрицателният означава, че предимството на тенисист трябва да бъде по-голямо от това, предложено от хендикап линията.

Да видим и пример, за да онагледим нещата: Фен залага на „хендикап линия Джокович ( – 7.5 )“ на четвъртфиналите на Уимбълдън между Новак Джокович и Мартон Фучович, като е уверен, че Джокович, който е очевидният фаворит, лесно ще победи своя съперник. В този случай залогът ще бъде печеливш, ако сръбският тенисист има поне 8 гейма повече от съперника си в края на мача. Мачът в крайна сметка завършва с чиста победа на Джокович с 3 – 0 сета (в геймове: 6 – 3, 6 – 4, 6 – 4), но крайният резултат в играта е 18 – 11, което означава, че предимството на Новак е едва 7 гейма, което не е по-голямо от 8, следователно този хендикап залог е загубен.

Общи залози в тениса

Общите залози в тениса са свързани с общия брой геймове в един мач. Общата сума също може да бъде индивидуална, което означава, че залагащият трябва да предвиди броя на геймовете, които даден играч ще спечели. Има голяма вариабилност в общите суми, особено при големи и елитни турнири, и с помощта на анализи можете да съставите един залог с доста интересни коефициенти.

Да видим пример и за този тип пазар: Фен залага на пазар „Общо над 40.5 гейма“ на четвъртфиналите на Уимбълдън между Карен Чачанов и Денис Шаповалов. Срещата завършва с победа на Шаповалов с краен резултат 3 – 2 сета (в геймове: 6 – 4, 3 – 6, 5 – 7, 6 – 1, 6 – 4) и броят на геймовете е 48, което означава, че залогът е спечелен.

Точен резултат

Друг популярен залог в тениса е на точния резултат от мача. Докато в спортове като футбол, баскетбол или хокей точният резултат може да бъде всякакъв, в тениса има само шест различни изхода, тъй като (обикновено) трябват точно три спечелени сета, за да завърши мача (за жени само два). Тези шест резултата са 3 – 0, 3 – 1, 3 – 2, 2 – 3, 1 – 3 и 0 – 3.

Какви фактори трябва да вземем предвид, преди да поставим нашите тенис залози?

В тениса има широки възможности за анализ преди мач. Освен информацията. предоставена от медиите, всъщност има няколко бази данни с рекорди за представяне и статистика на тенисистите, които ви позволяват да получите цялостен профил на играчите и да направите своите залози съответно.

1. Класиране

Текущото класиране на тенисистите е много полезно за анализ, особено след като то бива актуализирано на седмична база. Във футбола или хокея също има класиране в състезанията, но те не са особено полезни, когато се срещат отбори от различни лиги. В тениса нещата са ясни – класирането показва как играе играчът. В рамките на ТОП 50 има доста равностойна конкуренция и теоретично всеки може да победи всеки. Така например лидерът в класацията не може лесно да загуби от играч на 200-то място; за да се случи това, трябва едновременно да съществуват редица други външни фактори, като някой от по-долните.

2. Повърхност

Повърхността на корта в тениса е много значителна, за разлика от футбола, където покритието (естествено/изкуствено) е важно за първенствата, които не са от най-високо ниво. В тениса има четири различни кортови настилки: клей кортове, тревни кортове, твърди кортове и настилки за закрити зали, всяка от които има своите специфики и характеристики. Интересното е, че тенисистите обикновено развиват способности на определени кортове – играч, който печели всички мачове на клей кортове, може да му е трудно да играе ефективно на трева, какъвто е случаят и с великия Рафаел Надал. В някои случаи силният сервиз е важен, докато в други случаите е по-важна точността на ударите. Твърдият корт се смята за най-неутралната повърхност, между клей кортовете и тревните кортове.

3. Форма и мотивация на играчите. 

Както споменахме по-горе, в тениса има редица възходи и падения годишно и поради тази причина е от решаващо значение да се разбере в каква форма е играчът в даден момент. Освен това мотивацията е много важна за влиянието върху играта на тенисиста – турнирите от Големия шлем, тъй като са висок профил, генерират по-голяма мотивация на тенисистите, но имат много повече конкуренция. В турнирите с по-нисък статус периодично се срещат изненади и това също е нещо, което трябва да се вземе предвид.

4. История на директните мачове.

Историята и статистиката на директните мачове между двама играчи не могат да бъдат пренебрегнати, щом анализирате тениса. В тениса има неудобни съперници, както и във всички други спортове. Играч, който се изправи срещу труден съперник в турнир, провеждан на корт, който е неудобен за него, в крайна сметка ще бъде допълнително оспорван в своята ефективност.

Има много възможности за залози на тенис и има лесно достъпна информация, което прави този спорт привлекателна опция за любителите на спортните залози.

Рейтинг на статията
-/5
0 вота
100% бонус за добре дошли! ЗЛАГАЙТЕ
100% бонус за добре дошли!
ЗАЛАГАЙТЕ